Videot
Kuunteleminen ja empatiaa
Opi lisää eri strategioista, joilla voit parantaa kuuntelutaitojasi ja tulla paremmaksi kuuntelijaksi tästä videosta.
Turvakodit
Turvakotien menettelystä lähisuhdeväkivaltatapauksissa kerrotaan videolla:
Tapaustutkimukset
Tapausesimerkki: Lähisuhdeväkivallan uhrin tukeminen
Anna on 34-vuotias nainen ja kahden pikkulapsen äiti. Hänen puolisonsa Sebastian on käyttänyt väkivaltaa Annaa kohtaan neljän viime vuoden ajan. Väkivalta on vähitellen kärjistynyt henkisestä fyysiseksi väkivallaksi. Annan taloudellinen riippuvuus Sebastianista sekä pelko lastensa turvallisuudesta ja läheisten tuen puute vaikeuttivat hänen lähtemistään väkivaltaisesta suhteesta.
Ratkaiseva hetki tuli, kun naapuri, jota huolestuttivat jatkuvat häiriöt ja näkyvät pahoinpitelyn merkit, auttoi Annaa ottamaan yhteyttä lähisuhdeväkivallan uhreille tarkoitettuun tukipalveluun. Organisaation sosiaalityöntekijä Catherine tapasi Annan ja Anna kertoi väkivallan laajuudesta, kuten fyysisistä vammoista, uhkauksista ja kokemastaan psykologisesta manipuloinnista. Catherine pisti merkille Annan kohonneen pelon, joka tarkoittaa, että Anna ja hänen lapsensa saattavat olla vaarassa.
Sosiaalityöntekijä arvioi Annan tilanteen perusteellisesti ja sai selville, ettei tämä ollut tietoinen laillisista oikeuksistaan ja käytettävissään olevista palveluista ja muusta tuesta. Catherine asetti etusijalle turvallisuussuunnitelman laatimisen yhdessä Annan kanssa, johon kuului hätänumeroiden antaminen Annalle, tilapäisen majoituksen järjestäminen Annalle ja hänen lapsilleen paikallisessa turvakodissa sekä Annan tiedottaminen hänen oikeudellisista vaihtoehdoistaan.
Seuraavien viikkojen aikana Catherine tuki Annaa jatkuvasti säännöllisillä yhteydenotoilla ja koordinoimalla toimintaa turvakodin kanssa. Anna ja hänen lapsensa saivat tukea kokemustensa käsittelyyn.
Pohdintatehtävät
1) Mitkä ovat keskeiset tekijät, joiden vuoksi Anna tunsi jääneensä loukkuun väkivaltaiseen suhteeseen? Miten Catherine voisi puuttua tekijöihin?
2) Kuinka tärkeää on sosiaalityöntekijän ja lähisuhdeväkivallan uhrin keskinäinen luottamus? Millä strategioilla Catherine voisi rakentaa luottamusta Annan kanssa?
Lisäkoulutusmateriaali
Apua kriisitilanteessa
Sosiaalialan ammattilaisten tehtävänä on tukea uhreja kuuntelemalla tarkasti ja osoittamalla empatiaa:
Saat lisätietoja napsauttamalla rastia.
Kuvan on suunnitellut freepik
Lähisuhdeväkivallan uhrien tukipalvelut
Seuraavassa kuvassa esitetään erityistoimet, joita sosiaalialan ammattilaiset voivat toteuttaa lähisuhdeväkivallan uhrien tukemiseksi:
Saat lisätietoja napsauttamalla rastia.
Kuvan on suunnitellut freepik
Yleiset ja erityiset lähisuhdeväkivallan tukipalvelut
Yleiset ja erityiset lähisuhdeväkivallan tukipalvelut voivat neuvoa lähisuhdeväkivallassa sekä monissa muissa aiheissa:
Saat lisätietoja napsauttamalla rastia.
Kuvan on suunnitellut freepik
Psykoterapiaan hakeutuminen ja aloittaminen
Sosiaalialan ammattilaiset voivat auttaa lähisuhdeväkivallan uhreja löytämään sopivan terapiapaikan seuraavasti:
Saat lisätietoja napsauttamalla rastia.
IKuvan on suunnitellut freepik