Videot
Lähisuhdeväkivallan uhrien kohtaamat haasteet
Leslie Morgan Steiner kertoo seuraavalla englanninkielisellä videolla, miksi lähisuhdeväkivallan uhrit eivät lähde suhteesta, ja korjaa yleisiä väärinkäsityksiä lähisuhdeväkivallasta:
Haavoittuvat ryhmät ja moninkertainen syrjintä
Seuraava video havainnollistaa, minkälaisia kielteisiä sosiaalisia mielleyhtymiä sukupuoleen liitetään:
Rasistiset stereotypiat voivat heikentää yksilön minäkuvaa ja omanarvotuntoa, mikä voi entisestään vähentää lähisuhdeväkivallan uhrien voimia hakea apua ja tukea. Seuraava englanninkielinen video toistaa kuuluisan 1940-luvulla Yhdysvalloissa suunnitellun kokeen ennakkoluuloista, syrjinnästä ja rotuerottelusta:
Toissijainen/sekundäärinen uhriutuminen
Katso seuraava englanninkielinen video saadaksesi lisätietoja sukupuoleen perustuvasta väkivallasta, uhrien syyllistämisestä ja toissijaisesta uhriutumisesta:
Tapaus
Tapausesimerkki: Lähisuhdeväkivalta ja huoltajuus
Michael on ollut useita vuosia väkivaltainen puolisoaan Sophiaa kohtaan. Michaelilla on historiaa väkivaltaisessa käyttäytymisessä, ja hänestä on aikaisemmissa parisuhteissaan tehty väkivallan vuoksi rikosilmoituksia sekä hänelle on määrätty lähestymiskielto. Sophialla ja Michaelilla on 5-vuotias poika Ethan. Äskettäin Sophia jätti avioerohakemuksen ja haki Ethanin yksinhuoltajuutta vedoten Michaelin väkivaltaiseen käytökseen. Michael hakee tapaamisoikeuksia Ethaniin. Sophia on syvästi huolissaan siitä mahdollisesta riskistä, jonka sekä hän että hänen poikansa kohtaavat, jos Michaelille myönnetään tapaamisoikeus. Nyt tuomioistuimen on päätettävä, saako Michael olla yhteydessä Ethaniin ja millä ehdoilla.
Pohdintatehtäviä
- Mitä toimenpiteitä tuomioistuin voi toteuttaa varmistaakseen Sophian ja Ethanin turvallisuuden mahdollisten tapaamisten aikana Michaelin kanssa?
- Minkälaisia todisteita ja todistajanlausuntoja Sophian tulisi esittää oikeudessa tukeakseen vastustustaan Michaelin hakemukseen tapaamisoikeudesta?
- Millä tavoin tuomioistuin voi arvioida Ethanin hyvinvointia ja turvallisuutta päättäessään tapaamisoikeuksista, erityisesti ottaen huomioon hänen ikänsä ja mahdolliset psykologiset vaikutukset, jotka johtuvat lähisuhdeväkivallalle altistumisesta?
- Mitä oikeudellisia periaatteita tai ohjeita tuomioistuimen tulisi noudattaa määrittäessään tapaamisoikeuksia lähisuhdeväkivaltatapauksissa?
- Miten Sophian huolenaiheet hänen ja Ethanin jatkuvasta turvallisuudesta voidaan ottaa huomioon ja käsitellä oikeusprosessin aikana?
- Mitä tukipalveluja ja resursseja voidaan tarjota Sophialle ja Ethanille, jotta he selviytyisivät lähisuhdeväkivallan sekä meneillään olevan oikeusprosessin aiheuttamista emotionaalisista ja psykologisista vaikutuksista?
Esimerkkejä
(1) Tuomioistuimen tulisi asettaa etusijalle Sophian ja Ethanin turvallisuus ja hyvinvointi. Koska Michaelilla on väkivaltainen tausta, tulisi tuomioistuimen harkita tapaamisten suoritusta valvotussa ja kontrolloidussa ympäristössä Sophian ja Ethanin suojelemiseksi.
(2) Sophian tulisi esittää rikosilmoitukset ja esitutkintamateriaali, joissa on dokumentoitu väkivaltatapaukset, lääkärintodistukset, jos vammoja on syntynyt, sekä väkivaltaa havainneiden todistajien lausunnot.
(3) Tuomioistuin voisi harkita yhteistyötä hyvinvointialueen kanssa, esimerkiksi lastenpsykologia arvioimaan Ethanin tunne- ja psykologista tilaa ja mahdollisen traumaa, joka on seurausta altistumisesta lähisuhdeväkivallalle.
(4) Tapaamisoikeudet tulisi myöntää varoen lähisuhdeväkivaltatapauksissa, ja ensisijainen huolenaihe tulisi olla lapsen etu ja turvallisuus. Tuomioistuimen tulisi asettaa lapsen etu ja turvallisuus etusijalle vanhemman tapaamisoikeuden sijaan tällaisissa tilanteissa.
(5) Sophian huoli jatkuvasta turvallisuudesta itsensä ja Ethanin osalta tulisi ottaa tuomioistuimessa vakavasti. Tuomarin tulisi antaa Sophialle mahdollisuus ilmaista pelkonsa ja esittää todisteita, jotka tukevat hänen huoliaan. (6) Sophialle ja Ethanille tulisi tarjota tukipalveluita, kuten traumaattisten kokemusten käsittelyyn liittyvää terapiaa, oikeudellista apua ja pääsyä turvakoteihin, jotta he selviävät lähisuhdeväkivallan tunne- ja psykologisista vaikutuksista sekä oikeudellisesta prosessista.
Lisäkoulutusmateriaalit
Osaamisen arviointi: Osaamisen arviointi
Lähisuhdeväkivallan uhrien kohtaamat haasteet
Seuraavat henkilökohtaiset, sosiaaliset ja kulttuuriset, yhteiskunnalliset ja oikeudelliset esteet voivat vaikuttaa uhrin oikeussuojan saatavuuteen kaikissa oikeusprosessin vaiheissa:
Klikkaa plus-merkkejä saadaksesi aiheesta lisää tietoa.
Kuva: freepik
Välittömät toimenpiteet
Välittömät toimenpiteet pitävät sisällään:
Klikkaa plus-merkkejä lukeaksesi lisää aiheesta.